Regisztráció

Gluténmentes diós, beigli

Zelleitündi módra

  • Közepes
    local_dining local_dining local_dining local_dining local_dining
  • Zellei Tündi
    40-60 perc
  • 2020-12-04
    158.38 kcal/fő
1 főre Érték
kcal: 158.38
kJ: 660.88
Szénhidrát: 15.67
Amelyből cukrok: 5.64
Zsír: 10.61
Amelyből telített zsírsavak: 4.14
Rost: 3.45
Fehérje: 3.65
Só: 0.01
Az adott sor azért van pirossal kiemelve mert a recept alapanyagai között van olyan alapanyag amelynek az összetevőjének az értékét nem adta meg a gyártó. Melyek értéket nem tudjuk.
Eredetileg a recept 40 főre / darabra szólt.
Módosítsuk
Főre/adagra
Értékelés
Értékelések megtekintése
Kedvencekhez adom
Alapanyagok
  • 10
    dkg
    Mazsola (általános)
  • 18
    dkg
    Dió (általános)
  • 1
    db
    Tojás egész (általános) 1 db 52g
  • 3
    db
    Tojássárgája (általános) 1 db
  • 6
    dkg
    Citromhéj (általános)
  • 3
    dl
    Tej /Magyar/ 2,8 %
  • 5
    dkg
    Tejföl /Magyar/ 20 %
  • 15
    dkg
    ERITRIT ÉDEN PRÉMIUM
  • 25
    dkg
    vaj Mizo márkázott
  • 2
    dkg
    élesztő Budafoki gluténmentes sütőélesztő
  • 18
    dkg
    mák Paco darált
  • 4
    dkg
    1:4 Édesítő Cukorhelyettesítő Paleok 1:4
  • 40
    dkg
    liszt gluténmentes ropogós héjú kenyér és péksütemény lisztkeverék Zellei Tündi
  • 10
    dkg
    liszt gluténmentes csökkentett szénhidráttartalmú általános lisztkeverék Zellei Tündi
Elkészítés

Elkészítés a megadott link alatt

Elkészítés módja

A recept alapján 1 nagy rúd diós, és egy nagy rúd mákos beigli készül. Készíthetjük négy darab kisebb beiglinek is. A tésztához a hozzávalókat kimérjük, majd felfuttatjuk az élesztőt langyos tejjel és annyi lisztkeverékkel, (természetesen a kimért mennyiségből) hogy méz sűrűségű legyen. Míg felfut az élesztő a lisztkeveréket a vajjal a csipet sóval az édesítőkkel és citromhéjjal összemorzsoljuk, majd jöhet a többi hozzávaló és a felfuttatott élesztő is. Közepes keménységű, könnyen kezelhető tésztát kell, hogy kapjunk. (Ne legyen túl kemény a tészta, mert a lisztkeverékben lévő útifűmaghéjliszt még szívja magába a nedvességet és a kelesztés után akkor a nyújtás közben szakadhat a tészta.) Ha szükséges tehetünk hozzá még egy kis tejet.  Egy órát pihentetjük letakarva hideg helyen. Míg pihen a tészta, elkészítjük a töltelékeket. A hozzávalókat a diós töltelékhez összekeverjük és kész. A mákos töltelék hozzávalóit is összekeverjük és kész. A tésztát pihentetés után kettéosztjuk, lisztezett deszkán kinyújtjuk kb. fél centiméter vastagra, majd rákenjük a tölteléket az egyikre a mákos, a másikra a diós tölteléket. A megkent tészta két szélét kicsit behajtjuk, majd feltekerjük. Ha kész vagyunk mindkettővel, akkor sütőpapírral béllet tepsire helyezzük és a tojássárgákkal megkenjük a beigliket és fél órára hideg helyen pihentetjük.  Mielőtt betennénk a sütőbe, megszúrkáljuk a tetejét egy hurkapálvával vagy hústűvel egészen az aljáig, hogy ne repedjen szét. Majd 180 C fokos sütőben kb. 25-30 perc alatt készre sütjük. 

Bevásárlólista/hozzávalók

-40 dkg Zellei Tündi gluténmentes ropogós héjú kenyér és péksütemény lisztkeverék

-10 dkg Zellei Tündi csökkentett szénhidráttartalmú gluténmentes lisztkeverék 500g

-1 db tojás, 1 tojás sárgája

-2-3 dl langyos tej/növényi tej

-1 evőkanál tejföl

-25 dkg vaj/bio margarin

-5 dkg eritrit

-2 dkg négyszeres édesítő

-2 dkg élesztő

-nagy csipet só

-fél citrom reszelt héja  

tetejére a kenéshez :

-2 tojássárga

 diós töltelék hozzávalói:

-18 dkg darált dió

-5 dkg porrá őrőlt eritrit

-2 dkg négyszeres édesítő porrá őrőlve

-fél dl tej

-rum

-5 dkg mazsola

-fél citrom reszelt héja 


Az alapanyóknál össze vannak vonva a töltelék és a tészta alapanyagai. 2 db Nagy rúd készült, de lehet 4 db kisebbet is! Mi kb a nagyokat 20 szeletre vágtuk rudanként így jön ki a 40 db azaz szelet kalória értéke.