Gluténmentes babka

Zelleitündi módra

  • Könnyű
  • Zellei Tündi
    40-60 perc
  • 2020-11-25
    246.3 kcal/fő
1 főre Érték
kcal: 246.3
kJ: 1028.68
Szénhidrát: 36.98
Amelyből cukrok: 6.73
Zsír: 14.33
Amelyből telített zsírsavak: 4.69
Rost: 7.22
Fehérje: 6.19
Só: 0.15
Az adott sor azért van pirossal kiemelve mert a recept alapanyagai között van olyan alapanyag amelynek az összetevőjének az értékét nem adta meg a gyártó. Melyek értéket nem tudjuk.
Eredetileg a recept 10 főre / darabra szólt.
Módosítsuk
Főre/adagra
Értékelés
Értékelések megtekintése
Kedvencekhez adom
Alapanyagok
  • 5
    dkg
    Dió (általános)
  • 3
    dkg
    Citromhéj (általános)
  • 5
    dkg
    Teavaj, magyar
  • 5
    dkg
    Teavaj /Magyar/
  • 10
    dkg
    liszt GLUTÉNMENTES LISZTKEVERÉK ZELLEI TÜNDI
  • 12
    dkg
    ERITVIA ÉDEN PRÉMIUM
  • 5
    dkg
    ERITRIT ÉDEN PRÉMIUM
  • 2
    dkg
    élesztő Budafoki gluténmentes sütőélesztő
  • 20
    dkg
    liszt gluténmentes ropogós héjú kenyér és péksütemény lisztkeverék Zellei Tündi
  • 1
    g
    Só, himalája (általános)
  • 5
    ml
    Citromlé, friss (általános)
  • 240
    ml
    Tej /Magyar/ 2,8 %
  • 2
    ek. ( csapott )
    kakaópor Szerencsi holland típusú
  • 1
    kk. ( csapott )
    Szódabikarbóna (általános)
  • 1
    kk. ( csapott )
    vaníliás cukor vanillincukor Kotányi
  • 2
    db
    Tojás egész (általános) 1 db 52g
Elkészítés

Elkészítés a megadott link alatt

Az élesztőt fél dl langyos tejben felfuttatjuk a kimért mennyiségből természetesen. Közben a szárazanyagokat kimérjük jól elkeverjük. A maradék tejet a tojásokat a citromlével elkeverjük és hozzáadjuk a szárazanyagokhoz a felfuttatott élesztővel együtt. Elkeverjük. Először sűrű nokedliszerű tésztát kapunk, ami szépen besűrűsödik. Közben a puha vajat is hozzáadjuk. Pár perc átgyúrás elteltével szépen összaáll a tészta. Egy picit lágyabb tésztát kell kapjunk, mint a gluténmentes kenyér tészta. 40-50 percen keresztül letakarva langyos helyen kelesztjük.
Ha megkelt, akkor egy kis gluténmentes lisztezett deszkán enyhén kilapogatjuk, kinyújtjuk ujjnyi vastagra téglalap alakúra. Rákenjük a kakaós tölteléket, megszórjuk durvára vágott dióval és szorosan feltekerjük, mint a beiglit a hosszú felénél fogva. Majd az így kapott hengert egy éles késsel hosszában félbevágjuk, és összefonjuk, úgy hogy a vágott felük mindig felfelé legyen. Kicsit összetoljuk, hogy beleférjen a hosszúkás szögletes kenyérformába, amit sütőpapírral kibéleltünk. Még legalább 30 percet pihentetjük, majd 200 C fokra előmelegített sütőben 10 percet, majd 180 C fokon további 40-45 percet sütjük. Az utolsó 10 percben egy alufóliát tehetünk a tetejére, hogy ne piruljon meg annyira. Ha kihűlt szekleteljük

A tápanyag értéket 10 szeletre szelve számoltuk.

Bevásárlólista/hozzávalók

-10 dkg Zellei Tündi csökkentett szénhidráttartalmú gluténmentes lisztkeverék (itt vásárolható meg)

-20 dkg Zellei Tündi ropogós héjú kenyér és péksütemény lisztkeverék (itt vásárolható meg)

-2 tojás

-2 dkg gluténmentes friss élesztő

-1 kávéskanál szódabikarbóna

-1 evőkanál friss citromlé, esetleg almaecet

-fél citrom reszelt héja

-5 dkg eritrit

-2 dkg Éden Prémium Eritvia négyszeres édesítő

-csipet só

-5 dkg vaj/kókuszolaj

– 240 g tej/növényi tej

-1 kávéskanál vanílakivonat vagy őrlemény

A töltelékhez

-5 dkg puha vaj

-2 evőkanál holland kakaópor

-2 evőkanál Éden Prémium Eritvia négyszeres édesítő

-5 dkg durvára vágott dió