Fánk

Ahogy Nagymamám készítette

  • Közepes
  • Gréta
    60-90 perc
  • 2021-01-14
    133.84 kcal/fő
1 főre Érték
kcal: 133.84
kJ: 564.45
Szénhidrát: 22.66
Amelyből cukrok: 2.91
Zsír: 3.23
Amelyből telített zsírsavak: 1.87
Rost: 0.89
Fehérje: 3.16
Só: 0
Az adott sor azért van pirossal kiemelve mert a recept alapanyagai között van olyan alapanyag amelynek az összetevőjének az értékét nem adta meg a gyártó. Melyek értéket nem tudjuk.
Eredetileg a recept 18 főre / darabra szólt.
Módosítsuk
Főre/adagra
Értékelés
Értékelések megtekintése
Kedvencekhez adom
Alapanyagok
  • 2
    db
    Tojássárgája (általános) 1 db
  • 2
    dl
    Tej /Magyar/ 2,8 %
  • 5
    dkg
    porcukor Koronás Cukor
  • 50
    dkg
    liszt búzafinomliszt BL 55 Nagyi titka
  • 5
    dkg
    vaj Mizo márkázott
  • 3
    dkg
    élesztő Budafoki gluténmentes sütőélesztő
Elkészítés

Elkészítés a megadott link alatt

A langyos tejben feloldjuk 2 dkg porcukrot, majd bele morzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.

A tojás sárgáját habosra keverjük a többi cukorral majd hozzá önjük a megolvasztott vajat, bele szitáljuk a lisztet és hozzá adjuk a felfuttatot élesztőt tejjel. Össze dolgozzuk az egészet, tésztává,  majd letakarjuk és meleg helyen kelesztjük kb 30 percig. A megkelt tésztát deszkán elnyújtjuk ujjnyi vastagságúra, fánk kiszúróval vagy nagy méretű pohárral kiszaggatjuk, és letakarva ismét kelesztjük kb 20 percet. Olajat forrósítunk magas falú edényben, majd a fánkok közepèt benyomjuk és fejel lefelé az olajba tesszük. Fedő alatt pirosra sütjük majd átfordítjuk és már fedő nélkül a másik felét is megsütjük. Szalvétára vagy papírtörlőre szedjük ki, majd cukorral mehintjük, lekvárt is adhatunk mellé.